15 Nisan 2016
Basında Biz
Arkitera Konteyner Park

Konteyner Park (Mercan)

Proje Ekibi: ATÖLYE Labs
Konum: Ege Üniversitesi Teknopark, İzmir, Türkiye
Tarih: 2014
Proje Alanı: 1000 m² toplam kapalı alan, 800 m² peyzaj alanı

ATÖLYE Labs ekibi, Ege Üniversitesi’nin 2014 yılında başlattığı İDEEGE Teknopark kurulumu sürecine, yenilikçi sistem tasarımı projeleriyle dahil olmuştur.


Proje Hikayesi

Projenin temel amacı, tipolojik olarak devlet binalarına yakın öğeler barındıran Teknopark binası algısını dönüştürmekti. Masterplan ölçeğinde, Teknopark’ın ‘mıknatıs’ olabilmesi için özgün bir konteyner parkı tasarımı geliştirilmiştir.

35 adet ikinci el konteyneri dönüştürerek oluşturulan 1000 m²’lik konteyner yapısı, biyoteknoloji, enerji, malzeme ve yazılım alanlarında AR-GE yapan yerel ve uluslararası firmalara ev sahipliği yapmayı amaçlamaktadır. Stratejik olarak programa yerleştirilen “katalizörler” ile tüm kullanıcılar arasında etkileşim ve olası iş birliklerinin önü açılmıştır.

Kapalı dolaşım alanını sıfırlayarak etkin metrekare kullanımı sağlanmış, ortak avlu tasarımıyla kesişim noktaları artırılmış ve geçirgen sınırları ile şeffaflık ön planda tutulmuştur. Bu tasarım, İDEEGE’nin hedeflediği açık inovasyon sistemi için iyi bir örnek teşkil etmektedir.


Tasarım Stratejileri

Genius Loci (Yerel Kimlik)

Proje, kampüsün merkezinde yıkılmış bir fakülte binasının atıl bir alan olarak bulunmasıyla başladı. Yıkılmış bina temelleri üzerine, İzmir Limanı’nda yer alan ve 12 km uzaklıkta atıl duran ikinci el konteynerlerin yeniden işlevlendirilmesi sağlanmıştır. Var olan ağaç dokusuna yaklaşarak, gölgesinden faydalanan konteyner modülleri, hakim rüzgar yönü ve güneş açıları dikkate alınarak tasarlanmıştır. Eski bina temel izleri de tasarımın şekillenmesinde önemli bir etken olmuştur.

Ekolojik Tasarım

Proje, birçok malzemenin geri dönüştürülmesi ve yeniden kullanıma kazandırılması (upcycling) açısından oldukça öne çıkmaktadır. Ayrıca, etkin ekolojik stratejiler benimsenmiştir. Pasif solar sistemler (doğal havalandırma, mevcut ağaçlar ile gölgeleme, optimal saçak kullanımı, kalın yalıtım, solar kaplamalı güney cephe camları, LED aydınlatma sistemleri) kullanılarak enerji verimliliği sağlanmıştır. Mantar, yerel taş gibi doğal malzemeler de kullanılarak operasyonel enerji tüketimi en aza indirilmiştir.

Gelecek Odaklı Tasarım

Geleceğin çalışma alanlarının ihtiyaçları göz önünde bulundurularak, ikili, üçlü ve dörtlü konteynerlerden oluşan modüller farklı modifikasyonlara açık şekilde tasarlanmıştır. İstenildiğinde mekanın bölünebilmesi için görünür çelik kolon ve kiriş sistemleri, tavanda ara kayıtlar, açık kablo tavası ile entegre aydınlatma ve klima yerleşimi sağlanmıştır. Bu sistemler, zaman içinde farklı işlevsel düzenlemelere olanak tanımaktadır.


Proje Anlamı ve Geleceği

Programa etkileşim katalizörleri yerleştirilerek, alternatif yerleşim biçimleri tasarlanmış ve cepheler, sanatçılara sunulacak boş birer kanvas olarak kurgulanmıştır. Bu tasarım, bir araştırma kampüsünün işleme biçiminin bina ölçeğindeki prototipi olarak düşünülmüştür. Projenin, misyonunu tamamladıktan sonra, modüler yapılar halinde kampüs içindeki diğer teknopark alanlarına yayılması ve benzer bir misyonla yeniden kurgulanması planlanmaktadır.

Konteyner Park (Mercan)